Gastronomicon

Nieprzypadkowo mówi się, że niektóre osoby są prawdziwymi “magikami w kuchni” (nawet jeśli bliżej temu do czarnoksięstwa). A gdyby tak przelać tę magię na karty opowiadania?

Ogłaszamy rozpoczęcie naboru na teksty, które opublikujemy w antologii Gastronomicon. Bynajmniej nie będzie to księga kucharska napisana przez szalonego Abdula Alhazreda. Chcemy, żebyście dosłownie użyli kulinariów w swojej twórczości. Nie definiujemy, czy ma być to poszukiwanie niezwykle cennych składników potrawy, mordercze zmagania kulinarne czy może próba odkrycia przepisu na Najlepszy na Świecie Sernik z Rodzynkami (bo najlepszy może być tylko z rodzynkami).

Tylko do was należy decyzja, co postanowicie nam ugoto… napisać!

Wyślij tekst

Zapoznałem/am się z warunkami naboru, mój tekst spełnia wszystkie wymogi.

  • Limit znaków: 40 000 znaków ze spacjami.

  • Tekst musi w wyraźny sposób nawiązywać do tematyki kulinarnej w dowolnej formie, prosimy jednak, by wątek “jedzeniowy” miał wyraźne odzwierciedlenie w tekście, nie był tylko elementem tła.

  • Zastrzegamy sobie możliwość odrzucenia bez czytania całości (np. jeśli opowiadanie będzie tak słabe, że dalsza lektura jest bez sensu). Nie jesteśmy zobowiązani do uzasadniania naszej decyzji.

  • Jeden autor może nadesłać jedno opowiadanie. Może być ono napisane w duecie.

  • Prosimy nie przysyłać romansów oraz tzw. “fanfików”, a także tekstów już publikowanych.

  • Prosimy o umieszczanie personaliów autora w pliku, najlepiej pod tytułem.

  • Kategorycznie odmawiamy przyjmowania plików zapisanych w Open Office. Prosimy korzystać z innych pakietów biurowych (darmowe to np. Google Docs lub Libre Office).

Formatowanie

  • Czcionka: Times New Roman 12

  • Interlinia: 1,5

  • Wyjustowanie (równanie do obu stron)

  • Wcięcia akapitowe: 1,25 cm

Kategorie

  • Przystawki: do 15 000 znaków ze spacjami

  • Dania główne: teksty o poważnej tematyce

  • Desery: teksty mało poważne, komediowe, wręcz prześmiewcze